Sigla asociatiei
Asociatia Pentru Cinstirea Eroilor Martiri ai Revolutiei din Decembrie 1989 - Sibiu

S-a intamplat in 1989

In dimineata zilei de 21 decembrie ’89, ora 8.30, muncitorii de la Balanta se strang in fata intreprinderii unde poarta discutii aprinse. In acelasi timp, mai multi oameni din diferite intreprinderi sibiene se aduna in Piata Unirii. La ora 8.30 Fesan Puiu ia contact cu Oana Ionut si incep sa cante “Desteapta-te romane” mergand in jurul rondului de flori din fata magazinului Dumbrava.
Apoi au strigat lozinci anticomuniste si de solidaritate cu Timisoara. Au venit fortele de represiune si cele 28 de persoane au fost batute in fata a peste 400 de persoane care priveau din apropiere, neputinciosi in fata acestor acte violente. Oana Ionut este arestat. Grupul de la Balanta, aproximativ 35 de muncitori pleaca spre Piata Mare. In drumul lor cheama muncitori de la intreprinderile IPL, IRES, MECANICA, ce s-au alaturat mai tarziu. Ajunsi in fata Liceului “Gheorghe Lazar”, ei sunt trantiti si o parte arestati (Calin G. Constantin, Pascaru Mihai si Daniel, Frolich Adolf, Catalinoiu Ioan).
Cei ce au scapat din fata magazinului central Dumbrava si din fata liceului s-au intalnit in Piata Mare. Doua autoturisme ARO si un autoturism Dacia au inconjurat grupul Piata Mare, facand arestari. Militienii din ARO albastru au facut 3 arestari, placand in viteza. Autoturismul 1-SB-3634 a demarat in viteza printre oameni, solicitand respectarea linistii si ordinei publice. ARO cu numarul 1-SB-1425 a fost intors cu rotile in sus si a fost incendiat de o tanara. Timp de 1 ora si 20 minute Piata a fost a revolutionarilor.
S-au scandat lozinci de solidaritate cu timisorenii si s-a cantat “Hora Unirii” si “Desteapta-te romane”. La 10.25 de pe strada Ghe Lazar au venit 120 elevi militari de la UM 01512 condusi de ofiterul Cristian Teodorescu si s-au aliniat la cca 15 m de statuia lui Gh. Lazar, cu fata spre Cofetaria Perla, Casa Albastra.
Ofiterul da in cateva momente comanda de foc si fiecare soldat executa in plan vertical un sector de cartuse de razboi. Cade prima victima, Mititel Ioan, 34 ani impuscat in piept de un grup de persoane mai in varsta, imbracate in uniforme albastre si kaki, fara grade si epoleti, aflati in flancul drept al soldatilor.
Manifestantii au fost eliberati, marsul continuand pe strazile Sibiului, radicand toata populatia la lupta. Seara au sosit si muncitorii din Marsa in jurul orei 21.00, in fata Militiei s-au tras focuri de arma (Diaconu Vasile mort in 21 decembrie, ora 21.00, la intersectia strazii Moscova cu Armata Rosie) deoarece revolutionarii au incendiat cateva masini ale militienilor.
Victimele au fost duse la spital, iar pe timpul noptii s-au fondat pichete de veghe, mentinand in alerta toate fortele de represiune, in dimineata zilei de 22 decembrie 1989 muncitorii intreprinderilor sibiene au iesit in mod organizat in strada. La ora 9.20, la indemnul unor tineri si sub presiunea strazii, directorul Casei de Cultura a Sindicatelor monteaza pe copertina cladirii statii de amplificare si se organizeaza o mare adunare populara, unde iau cuvantul si vorbesc liber revolutionarii. La ora 12.10, pe strazile Sibiului si din cladiri au inceput sa se traga focuri de arma automata. Noua conducere a judetului a plecat la Casa Armatei, iar o parte au ocupat Consiliul Judetean. Se tragea atat din Militie, cat si din unitatile militare. La UM 01512 sunt aduse si retinute toate persoanele suspectate de a fi actionat impotriva revolutiei. In 23 Decembrie la intersectia strazilor V. Milea cu Semaforului s-au pichetat de veghe, care au controlat toate masinile ce intrau in Sibiu. In jurul orei 20.45, s-au auzit focuri de arma automata, printre victime aflandu-se si Zdarcu Ioan, 57 ani, impuscat cu doua gloante, unul localizandu-se in coloana vertebrala. Macelul din Sibiu a durat mai multe zile, facand din acesta orasul cu cel mai mare numar de victime raportat la populatie: 99 morti si 272 raniti.